Program


A vihar Szabadkai Népszínház vendégjátéka
2

A vihar Szabadkai Népszínház vendégjátéka

William Shakespeare
A VIHAR
zenés komiko-tragédia egy felvonásban

A Vihar a kitaszítottság, a gyűlölködés, a sorsszerűség és a megbocsátás drámája.A legnépszerűbb Shakespeare-darabok egyike álomszerű képek sorozata jóról és rosszról, szépről és csúfról.

A Vihar a kitaszítottság, a gyűlölködés, a sorsszerűség és a megbocsátás drámája.A legnépszerűbb Shakespeare-darabok egyike álomszerű képek sorozata jóról és rosszról, szépről és csúfról.Lénárd Róbert dramaturg és Hernyák György rendező nem szorítkozott csak a Shakespeare által megírt szövegre, hanem rendre részleteket emelt be az író más drámáiból is. Lénárd Róbert, dramaturg: „A Hernyák tanár úr nagyon jó, ő tudja hány mondat van átlopva más drámákból. Így végignézve nem tűnik soknak, de azért, mert szerintem már annyira beolvadnak, hogy már én sem mindig veszem észre és agyalnom kell, hogy ez egy III. Richard volt. De ez is volt a cél. Nem azt akartuk, hogy ezek kiessenek a dráma szerkezetéből, hanem hogy besimuljanak, mintha ebben a drámában hangoznának el.

Az alkotók a Nádasdy Ádám-féle műfordításból dolgoztak, és megszületett egy zenés komiko-tragédia. Hernyák György, rendező: „Ha a felszínét nézzük, akkor egy mesejáték, a gyerek is élvezhetik, de a mi előadásunk ettől azért több.”

Verebes Andrea egyetemi hallgató Mirandát alakította. Azt mondta, nagy falat volt számára ez a Shakespeare-dráma. „Az akadémián már dolgoztunk Shakespeare szövegekkel, jelenetekkel, amik elsőben és másodikban szintén nagyon nehezek voltak. Harmadikosként azt gondolom, hogy ez mély víz.”

 

Forrás: PannonRTV 

Ajánló


M. u. 80-ban az X bolygón az egértársadalom élete veszélyben forog. Az Intermouse…